Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 3 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Kiszenie kapusty w żłobku

 

Brak opisu obrazka
            Dnia 26.10.2018r. panie opiekunki z grupy starszej przygotowały zajęcia, podczas których dzieci kisiły kapustę, a także podsumowywały swoją wiedzę na temat poznanych warzyw. W czasie zajęć maluszki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się, że kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.
             Po tych wszystkich opowieściach zabrały się ochoczo do pracy: poszatkowaną kapustę i startą marchewkę wrzucały do przygotowanej w tym celu dużej miski. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą i deptały, deptały….

Teraz cierpliwie czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej smaczna surówka.

Wersja XML